Tuesday, February 15, 2011

so you think you can dance


Melihat SYTYCD season 7 di AXN mlm tadi sedikit sebnyak memberi inspirasi. Saya terkesima seketika melihat orang barat menari penuh emosi, energetic dan bersungguh-sungguh - kagum. Saya jadi malu pada diri sendiri. Mengapa saya menari tidak sehebat itu? setidak-tidaknya mampu kelihatan hebat dipentas dgn kekemasan gerak.

Melihat mereka menari rutin contemporary & jazz dengan teknik yang superb buat saya jadi cemburu dengan kepintaran koreografernya ( mia micheal, sonya tayeh & travis wall ) menyusun gerak dan pola lantai. Komposisinya tampak menarik, seolah-olah aku tidak pernah terfikir akan melakukan sebegitu dalam pieces aku nanti. Ya lah, itu tarian mereka, makanan mereka.

Setiap kali saya menonton SYTYCD pasti saya pasti akan terlopong melihat kelancaran teknik penari barat, seperti di jajah kembali pemikiran saya secara tak sedar.


Adakah sikap yang menyebabkan mereka menjadi sehebat itu? - barangkali ya. Bila di renung kembali - sikap individu itulah yang mendorong perilaku seseorang itu untuk berjaya atau pun tidak. Menjadi manusia hebat bukannya susah, ubatnya hanya perlu rajin menghakis langsung sifat malas yang tertanam itu saja. Sifat bertanggung-tangguh pun perlu dibuang, agar kelancaran hidup menjadi lebih baik kelak.

Saya pasti akan terlopong di depan tv lagi minggu depan, walaupun saya tahu dalam youtube pun dah ada video untuk season 7. Saya pasti akan teruja lagi dan lagi. Nak jugak tengok tarian kita ditarikan orang barat. Agak-agak bila la masanya Nigel Lythgoe nak letak rutin tarian malaysia dlm SYTYCD. Saya pasti akan menunggu mcm selalu.
1 comment:

Anonymous said...

apa yang saya cari, terima kasih