Wednesday, March 2, 2011

Tragedi Satu Malam;


Peristiwa hitam mlm itu masih segar dalam ingatan gua.

Semlm lepas gua habis preview Peta kat Aswara, lekas-lekas gua memboloskan diri ke UNIVERSITI MALAYA. Pada perancangan awalnya, nak mengajak member-member yang berstatus mulut puaka join sekaki. Tapi malangnya masing-masing busy. Ada rehearsal Kreasi Baru, Gelombang Baru & skandal baru.

Maka mlm itu, hanya gua dgn Mim-Ha-Mim-Dal saja yg gigih & penuh semangat pergi menonton mlm FESTARI UM 2011. Dalam fikiran gua, mlm ni sure gempaq sbb mlm tarian kreatif. Pasti bakal-bakal Koreografer termasyhur UM ada membuat piece mlm itu. Nak tgk jgk cara mereka berkarya & berfikir - ada jgk antara mereka yg mengambil program Master dlm bidang tarian. Pasti hebat! harap-harap la.

Lepas gua beli tiket RM3, gua dgn Mim-Ha-Mim-Dal mendapatkan seat betul-betul belakang juri. Tiada alasan lain, cuma view dekat seat tu mcm O.K.

Satu persatu kumpulan mengambil giliran dipentas.Gua hanya mampu terlopong & hampir MUNTAH DARAH melihat setiap piece yg bertanding mlm itu. Dalam otak gua, bermacam-macam persoalan yg dilontarkan. Gua & Min-Ha-Min-Dal hnya mampu senyum sinis & mengumpat keji setiap koreografi pada mlm itu. Bukan gua nak tunjuk pandai atau belagak, tapi mmg itu hakikat dan lumrahnya.

Gua kat kerusi hnya bersandar dlm keboringan yg maha hebat. Gua pandang Min-Ha-Min-Dal. Min-Ha-Min-Dal pandang gua. Fikiran gua mlm itu mmg telah dipenuhi dgn VIRUS. Mata gua mcm nak tersembur keluar, telinga gua mcm nak menanah mendengar lagu-lagu tampal. Gua berasa berdosa dgn diri sendiri.

Apa yg gua dapat lihat, setiap koreografi mlm itu mcm ada paten tersendiri. Terlalu tipikal UM yg Stereotaip. Mlm yg penuh dgn tarian ritual borneo. Mlm yg sarat dgn kain, basen, buluh & kayu. Mlm yg girang dgn lari keluar masuk pentas.

Otak gua benar-benar parah sekarang. Lagi lama gua kat situ mlm tu, sure dosa kering gua bertambah-tambah. Gua & Min-Ha-Min-Dal angkat punggung blah.



5 comments:

iszul darren said...

kenapa kau tak dok ngan aku? aku dok betul2 depan juri. kalau kau sebelah aku, nescaya kita pulang tarik luggage yang penuh dengan dosa umpatan: layari dan ikut www.penciptari.blogspot.com

teKukur Jantan said...

ko ada ke mlm tu jgk.. hmm x roger awal-awal klu tak leh tumpat ngumpat sama2.. aku mlm tu mmg penuh dgn tanda tnya??? kepala pun ada kuar bintang2.. big SUCK!

amman said...

dah lame tak tengok Festari UM...
semakin tak best rupenye T_T

teKukur Jantan said...

amman : kurang skit la 2 3 thn ni.. dah x best mcm dulu2..mcm ketandusan idea.. xde y baru asyik benda y sama jew

Ac by Acid said...

kira rugilah kan beli RM3 lepas tu katanya hebat2 tapi mcm haram...so better tutup mata sudah..hehe...